To provide the best possible service, we use cookies on this site. Continuing the navigation you consent to use them. Read more.

Le Pré aux Pierres

Le Pré aux Pierres is the transformation, renovation and extension of 3 farm houses in les Yvelines near Paris into a new home and project space for a Contemporary Art collector.
The estate made of meadows and forest is 25 hectares but the buildings were only facing a small central courtyard.

Through a single gesture, the apposition of an orthogonal pattern onto the houses at an angle, the project aims at opening them towards the surrounding landscape and towards each other, through new parallel lines.
This pattern has the effect to carve volumes into the existing buildings, producing new façades, spaces and architectural elements.

The existing vernacular materials, stone, oak wood and terracotta tiles, are stretched around those voids by the operation: beams transform into columns, roofs into walls, ceilings into partitions and the ground floor into stairs.
The continuous beige concrete floor that spans between the houses is perforated following the same pattern outside, to entwine terraces and the edge of the forest, in a landscape project developed with Damien Roger.
For further information please visit www.davidapheceix.com.

PROJECT Le Pré aux Pierres
ARCHITECTS David Apheceix
LOCATION Yvelines, France
YEAR 2019
LEAD ARCHITECTS David Apheceix, Vincent Le Bourdon
PHOTO Maxime Delvaux