To provide the best possible service, we use cookies on this site. Continuing the navigation you consent to use them. Read more.

Hercule

The riddle of too much programmatic demand for a small piece of residual land was answered in a simple way: to work with – instead of against – the topographic constraint, in order to articulate a suburban typology with the landscape and the context.

Like an iceberg, most of this single-family house is submerged underground. This major part gathers all the technical functions and the garage but also the living areas; the entrance, the wardrobe, the office, the laundry and the fitness, as well as the kitchen, the dining room and the living area.

These last functions are arranged in a single space, of 14m by 6m, opening completely on the southwest orientation via a patio.
The radicalism of both the approach and the plan is complemented and expressed by the renunciation of finishes. Only the structurally necessary is visible and qualified through formwork or sanding.

The resulting austerity, which is out of step with contemporary domestic standards, underlines the essence of the project: the availability of quality spaces forging relationships to contexts, an architecture facilitating the appropriation of an integral and timeless place by the users and their daily life.
For further information, please visit www.2001.lu.

PROJECT Hercule
STUDIO 2001
LEAD ARCHITECT Philippe Nathan
YEAR 2017

  • English
  • Italian