To provide the best possible service, we use cookies on this site. Continuing the navigation you consent to use them. Read more.

Asa House

Sitting on the top of a hill where a preexisting property was located, the Asa House (‘asa’ is the Portuguese word for wing) entirely rebuilt the relationship between site and building. The house creates a ‘harmoniously contrasting’ relationship between landscape and architecture through the articulation of partially underground spaces and emerging transparent volumes. The site’s topography was designed in order to maximize the use of existing semi-flat surfaces as outdoor living areas while fitting key functional, circulation and soil stabilization elements in-between retaining walls. All access to the house – from visitors to staff – is done through this ‘topographic plinth’, which slowly uncurtains the surrounding landscape through sinuous passageways adapted to the original topography.

The distribution of all technical and service areas is also done through the plinth, including HVAC, parking, laundry, among others, which allows all systems to be centrally controlled and constantly monitored for efficiency. It also accommodates some amenities that are connected to outdoor activities, such as a gym and a sauna. The house’s main social and living areas sit on top of this plinth in a volume made of glass and granite, which resembles a garden pavilion as seen from the garden. Its thin, curved roof (the ‘wing’) extends well beyond its limits, providing important environmental protection to living and dining areas. Its large glass panes slide entirely within the walls that cap the volume underneath the ‘wing’, allowing interior spaces to be completely open to the outdoor and to become one wide varanda.

The glass panes are equipped with automated skins that roll down to control natural light and temperature. The wooden walls that cap each edge of this volume enclose more private spaces, a home-office and a kitchen. The private section of the house, where bedrooms and suites are located, are housed in a granite volume perpendicular to the ‘wing’. Its granite façade and smaller windows provide more intimate views to the garden while protecting the privacy of the bedrooms. A separate unit that connects to the main house through the garden was designed as both a guest house and a covered dining area equipped with a small kitchen and a barbecue pit.

Asa House establishes a unique relationship with the site that boosts its sublime and delicate beauty. Veiled technical and structural systems enable the house to fully express its delicate transparency and connection to nature with minimal interference, while its life support systems apply the most up-to-date, and energy efficient sustainable technologies. The house is a unique example of the interplay between a highly abstract spatial concept with complex infrastructural systems.
For further information, please visit www.bernardesarq.com.br.

Project: Asa House
Location: Rio de Janeiro, RJ
Year: 2018
Architecture: Bernardes Arquitetura
Interiors: Bernardes Arquitetura
Landscape architecture: Isabel Duprat
Lighting: Studio Iluz
Photo: Fernando Guerra