To provide the best possible service, we use cookies on this site. Continuing the navigation you consent to use them. Read more.

Next Gen Park

Informed by research into urban issues related to climate change, the architects of KOGAA, the international creative studio in Brno, Czech Republic, actively challenge the functions of public spaces, transforming them into educational, interactive and conscious catalysts.
The project for Next Gen Park addresses the problem of CO2 production in our cities through the visual representation of pollution in a balloon.

On average, the annual CO2 emission per person per year in the Czech Republic is 9.8 tonnes, an emblematic benchmark for raising environmental awareness in the public sphere. For example, the use of public spaces, the creation of nature in the city, the revitalisation of brownfield sites, waste as a resource and energy and water management.

At night, the inflatable turns into a canvas projecting interactive animations that guide visitors through the CO2 production indexes and the measures to be taken to lower the impact, giving citizens the chance to reflect on their current way of living.

Strategically installed in a neglected alleyway in the centre of Brno, the Next Gen Park occupies an area of approximately 1,000 square metres and changes its new urban space, generating a hybrid environment that attracts people. The new intervention generates a sense of care and belonging to the space, leading to daily cleanliness and increased safety on site.

The design combines recycled or reusable materials that are simple, inexpensive, robust and practical to build. The primary structure is a simple scaffolding system designed together with partner company Peri.
The inflatable part is custom designed and handmade by local craftsmen by partner company Reklama Kubíček, and is designed with holes for projectors, making it a perfect 360-degree screen for outdoor events and fully washable and reusable.
The outdoor furniture is the STACK collection, supplied by Czech street furniture manufacturer mm cité.

Although the pop-up pavilion is only temporary, the architects hope it will serve as a pilot project for future events across the country and are actively looking for new locations for the installation.

The entire installation was developed by the collaboration of the city of Brno, the Next Institute for content and research, Reklama Kubíček for the pneumatics, mm cité for the furniture, Peri for the scaffolding and Agro Turany for the greenery.

Info kogaa.eu

PROJECT Next Gen Park
ARCHITECT KOGAA Studio
LOCATION Brno, Czech Republic
CLIENT City of Brno
RESEARCH Next Institute
FURNITURE mm cité
INFLATABLE Reklama Kubíček
SCAFFOLDING PERI
YEAR 2019
PHOTO Jakub Skokan and Martin Tůma, BoysPlayNice