To provide the best possible service, we use cookies on this site. Continuing the navigation you consent to use them. Read more.

Yin’s House

Towering in the row upon row of office buildings on the second ring financial street, this is one of the most prosperous areas in Beijing.
In a home on the top floor of the international apartment, a large area of organ curtain is hanging inside the corridor glass window curtain with a strong sense of sequence, just like a large piece of Chinese art paper. The sunlight in the afternoon shines on the gaps of the white organ curtain to form grating light effect, taking this small space out of the prosperity.
It is a top-floor apartment located on the west side of Beihai. In order to give the mixed-race daughter a more stable and free growth environment, the client commissioned the designer Wang Daquan a renovation of the apartment.
Thus, the East and the West, the new city and the ancient capital, the tradition and the contemporary, the straightforward clearness and chaotic metaphor, are all wisely woven together by space.

In this 300-square-meter apartment, the nearly 100-square-meter Japanese-style courtyard in the southeast corner becomes a comfortable and hidden viewing platform above the city. Viewed from the glass wall on the east side, the sight of Beijing spreads from west to east, covering the low houses and tree crown of the inner city as well as tall buildings in the CBD area, as if completing the walking through city on the time axis.
The courtyard is like a forgotten hideaway in the urban forest, which becomes a world of tranquility among the towering buildings. A tatami room is separated from the courtyard by a window, where the owner can drink tea. When the old mellow and fragrant tea soup brings warm and breezy feeling in stomach, the sunlight outside the window just happen to produce the projection of the courtyard landscape into the tatami room, where the dark shadows are swaying with the breeze, and the natural scenery is reshaped by light and wind, creating another texture indoors.

Thanks to the original particular building structure, the inside space becomes relatively open with sufficient lighting after the non-structural walls are removed. The construction method brings the ever-changing natural light into the interior. Filtered by the spatial structure and material, and integrated with the layered landscape, the indoor and outdoor are connected closely to echo with each other.
Under the influence of Eastern and Western cultures, the clients have had many ideas about the appearance of apartment. More importantly, they attach great importance to the creation of a learning and growing environment for their daughter. The original intention of this project is also for the girl who will go to primary school soon and will have a new growth stage here. They want a comfortable and free space featured traditional oriental cultural deposit.
Therefore, in order to create a closer connection between the entire space and the owner, the chief designer Wang Daquan disassembled lots of traditional and contemporary, eastern and western cultural symbols and transformed them into the design elements in the arrangement of space, the change of light, the propriety of landscape, and the setting of functions. The design seems to be extremely retreated here, covering every corner without a trace, but with a more flexible appearance.

Traditional interest and charm are scattering in form, but they cohere the core in the contemporary space. In the space, the hard lines and arcs merge, the owner’s sharpness gradually becomes softened, and the child grows up freely, fully and independently. In the end, space and people help each other to grow and nourish achievements for each other.

PROJECT Yin’s House
ARCHITECTS TANZO Space Design
LOCATION Xizhimen, Beijing, China
YEAR 2019
PHOTO Shi Yunfeng

  • English
  • Italian