To provide the best possible service, we use cookies on this site. Continuing the navigation you consent to use them. Read more.

Sky Box House

The Sky Box house, constructed in a small rectangular 240 sq. meters lot of land, located in the Himalayan foothills, facing towards the north direction, is an architectural outcome guided by three main design aspects – Light, Simplicity and Proportions.

The client for the project was a nuclear family with each of the three members involved in different professions, thus, possessing distinctive tastes and preferences. The architect proposed a design solution which not only complied with the individual requirements of the family, but also stood up defying the time and budget constraints.

The house has been designed in consideration with the ‘Flow of Energy’ concept of Vastu. Another inspiration came from a conception of the Architect F. L. Wright: ‘A building should convey a sense of shelter, refuge, or protection against the elements. Its inhabitants should never lack privacy or feel exposed and unprotected.’ One of the prime concerns of the inhabitants – Privacy, was well taken care of by spatially segregating the private and common spaces of the house, and placing them in the best suited locations governed by factors such as light and air movement. For instance, the floor to ceiling height glass windows facing outside, provided in the first floor bedroom, are horizontally lineated by ledges at cill and lintel to obstruct the direct visibility into the interiors. On the inside, it offers a view of the entranceway and facilitates a plentiful of north light entering the room.

PROJECT Sky Box house
ARCHITECT Garg Architects
LOCATION Panchkula, India
YEAR 2018
PHOTO Purnesh Dev Nikhanj

  • English
  • Italian