To provide the best possible service, we use cookies on this site. Continuing the navigation you consent to use them. Read more.

Caffè Ristorante Zentral

Through the reconstruction and redesign of the aging premises there was a welcoming café and restaurant created. In order to bring more daylight to the inside, the existing arched windows were expanded to the floor. The arches facing the street increase visibility, which has an inviting and exhilarant effect on the public life in the village. The generous windows with the basket-awning at the south side expand the restaurant area by a sunny garden.

A ceiling element serving as luminaire and bass absorber marks the center of the café. By the arches, comfortable sitting arrangements overview the passing street life. The freestanding central wall builds the heart piece. It both connects and separates. All the operational ways cross at this point. Lookthroughs let the happening perceive directly or only assumptive. Gneissic rock, nut wood and oak as well as dark furniture fronts determine the pleasant atmosphere inside.

The furniture floats above the wooden floor and with its inner warmth it invites to linger. The few architectural elements enable a free usage of the spaces. The spaces and atmospheres engage fluently into each other.
For further information, please visit www.messnerarchitects.com.

PROJECT Caffè Ristorante Zentral
ARCHITECTS Messner Architects
LOCATION Collalbo sul Renon (BZ), Italy
YEAR 2019
LEAD DESIGNERS Davide Messner, Verena Messner
PHOTO Oliver Jaist