To provide the best possible service, we use cookies on this site. Continuing the navigation you consent to use them. Read more.

The balance of House 1603

Begur, Costa Brava, a seaside resort is the backdrop for The House 1603, an architectural project by NordEst Arquitectura that combines several elements typical of the Baix Empordà area. The kitchen acts as the beating heart of the house that connects the different levels of the house and creates a connection between the outdoor space and the interiors overlooking rocky beaches and surrounding hills. On the ground floor, the absence of corridors connecting the main living areas follows a logic of aggregation of spaces that makes them fluid and articulated.

The view is thus open to all the rooms and proceeding towards the first floor we meet the bedrooms open towards another multifunctional space that organically connects the living room.  The space was designed to be an integration between the original building and the part renovated by NordEst Arquitectura in a harmonious way, an experience that allows to understand what was there before and its transitions to a new form.

To resolve the connectivity between levels, a concrete body emerges from the interior of the house, expressing itself as a cut-out volume that serves as a staircase. Element designed to be noticed for its grandeur dialogues with the main face of the garden designed to be a reinterpretation of the boundary wall that acts as an interstitial void between the old and the new. A house thought to be a work of integration between the typical materials of the territory and the clean design of NordEst Arquitectura captured by the shots of Filippo Poli.

CREDITS
Project: House 1603
Architects: NordEst Arquitectura
Year: 2021
Photo: Filippo Poli for ww.filippopoli.com