To provide the best possible service, we use cookies on this site. Continuing the navigation you consent to use them. Read more.

Q residence

A villa surrounded by olive trees on the hills of Abruzzo, a project with minimal architecture, Scandinavian style and a solid eco-sustainable foundation, which has an area of 120 square meters. The letter Q represents a closed nucleus, symbol of the house, with a descending curve which simulates the incline that leads to the coast, since the house was built on a soft hill facing the Adriatic Sea.

Q has a gabled roof which, shifting on the main ridge axis, allows the two units a staggered placement. The clean and geometric design, reminiscent of Danish homes, is surprising for the warmth of its interiors, thanks to the use of wood, the exposed beams in the sleeping area and the window/floor surface ratio. The front door frames the sea, the first element in perspective that can be perceived as soon as you enter. To enhance privacy and give color to the light of the interiors, the architect created a conservatory with coarse-grained blue plaster, inspired by the Majorelle garden.

The eco-sustainable approach is highlighted by the use of the biological system with aerated percolation: a purification system that allows to transform and recover water for the irrigation.
For furtherinformation please visit www.valeriaaretusi.it.

PROJECT Q residence
ARCHITECTS Valeria Aretusi
LOCATION Roseto degli Abruzzi (TE), Italy
YEAR 2020
LEAD ARCHITECT Valeria Aretusi
PHOTO Erwin Benfatto