To provide the best possible service, we use cookies on this site. Continuing the navigation you consent to use them. Read more.

House in Krkonoše

Designing a house in the unspoilt nature of Krkonoše was a challenge for the Fránek architectural practice, founded by designer and architect Zdeněk Fránek in Brno, Czech Republic.
In addition, the new design had to be redefined from the plan and dimensions of the existing original building, which has been located in this protected area since ancient times and is the only structure as far as the eye can see. Responsibility to circumstances and strict regulations have resulted in an archetypal, sophisticated and in some ways, spiritual form.

The house is nestled in the wilderness of the Giant Mountains, far from civilisation.
The structure rests on a sloping terrain; the basement is, therefore, completely under the ground on the north-east side.
The main entrance is on the first floor, on the north-east side of the building, where we also find the main living area with the kitchen, a bedroom with a toilet and a study.

A second entrance is located in the basement, on the south-west side. Here there are three more bedrooms with bathrooms, a laundry room and a storage room.
In the attic there is a library and a meditation room.
The individual floors are connected by a spiral staircase.

The exterior of the building is made entirely of brick, including the roof, which is covered with larch strips. The windows are also made of larch wood and are not framed.

The project envisages the construction of a second building in the future, which will serve as a greenhouse and warehouse for fresh vegetables and will contain facilities and technical equipment to support an eco-friendly lifestyle.

Info franekarchitects.cz

PROJECT House in Krkonoše
ARCHITECT Fránek Architects
LOCATION Krkonoše, Czech Republic
MANUFACTURES Ikea, JÁNOŠÍK OKNA-DVEŘE, Klavix, Reno, Teichman
YEAR 2018
PHOTO Petr Polák, petrpolak.photo