To provide the best possible service, we use cookies on this site. Continuing the navigation you consent to use them. Read more.

Breathing the sea

Architect Egidio Panzera has renovated an elegant villa with local materials and marine colours that create a refined space overlooking the Gulf of Trieste. The exclusive village of Portopiccolo is the backdrop for the sophisticated residence project open to the sea and with a perfect balance between indoor and outdoor spaces. Consisting of a single body and previously divided into two flats with a common staircase, the residence comprises basement, ground floor and first floor. Panzera has sought to create a permeable relationship between inside and outside through large openings, dictated by the reinforced concrete structure, but also by the use of materials and colour shades that draw on the natural surroundings.  On the outside, the villa is characterised by a composite duality: on the ground floor we can perceive the intervention aimed at giving it a modern, dynamic look, while on the first floor we preferred to preserve the house’s original appearance in harmony with the village.

The garden, a terrace overlooking the sea, surrounds the residence on three sides, configuring the space to create three different areas. The first is the infinity pool which adapts to the shape of the property boundary. The second is the outdoor dining area where a round table looks out towards Duino Castle and the sunsets over the sea. The third is the large pergola that surrounds the house and generates an elegant play of light and shadow. It houses a monolithic outdoor kitchen in Modulnova stoneware.  The house’s large windows are protected by elegant wooden sliding sunscreens that give the façade its aesthetic character and alternately close or open up the view of the interior from the sea and the boats in the port. On entering the home, three large horizontal and vertical material planes project the space outwards, visually linking the entrance with the living room, the garden and the horizon of the sea. Behind the living room, characterised by the Cestone divan by Flexform, the dining room is located in what was originally a portico and has been incorporated into the interior design.

This space, which lives between indoors and outdoors and bears the aesthetic characteristics of one and the other, is served by an indoor Valcucine kitchen, and when, in summer, the large windows open up, by the outdoor kitchen. The ground floor is completed by a wellness area, which is accessed through a door concealed in the wall of the living room. On the upper floor, the hallway divides the guest rooms with their bathrooms from the master bedroom. The master bedroom has been designed as an elegant independent suite. The custom-designed furnishings distribute the spaces, creating different functional corners: walk-in wardrobe, bed area, breakfast area, home office and bathroom.  The basement, specially designed as a place for guests to relax and entertain, provides direct access to the dock. A house that dialogues directly with the surrounding sea and offers a space of great comfort and luxury. 

For more information visit www.egidiopanzera.it 

CREDITS

Progect: Private residence, Portopiccolo, Trieste
Architect: Studio Egidio Panzera
Photo: Beppe Brancato, Studio Egidio Panzera Architect