To provide the best possible service, we use cookies on this site. Continuing the navigation you consent to use them. Read more.

BON, a house and two extensions

The BON residential project in Saint-Clément-de-Rivière was developed by the architecture firm (ma!ca).
The studio takes its name from the maca plant, which has therapeutic virtues. In the same way, architecture plays a key role in human health and has a significant effect on physical and emotional well-being.

The house on which the studio worked had recently been renovated in a non-functional way, which had distorted the classic archetype of the farmhouse.
The poor layout of the spaces, the excessively small openings and the long, narrow structure made the space enclosed, almost suffocating, and needed readjustment.

The project therefore included the addition of two extensions and a central courtyard, offering a new utilitarian function to the existing space. The two extensions – the living room and the kitchen – highlight the different areas and improve their use.

Large windows allow the interior to blend with the rural landscape outside.
The central patio overlooks the entrance to the house and was intentionally placed “in-between” – between the kitchen and the living room, between inside and outside, joining the two spaces with the staircase and maximising natural light.
The art of dry walling was used for the two extensions, using the traditional technique of the South of France, to preserve the local architecture. The work, which is unique in its kind, is an elegant reinterpretation of a classic vernacular form totally reinvented with refinement and finely worked in masonry: a real jewel founded on a compact base.
The shutters and pergolas have been clad in metal and their graphic design is an essential part of the project’s identity. In addition, the design and density of the repeating pattern provide thermal performance for the metal sunshades and allow natural ventilation.
In addition, the decorative value of the perforated metal pattern constantly creates different and vibrant shadows.
All these metal elements are deliberately neutral in tone for a tone-on-tone effect with the dry stonework of the facades.

The custom-made furniture is arranged in the living space in a minimalist way. Utilitarian elements are hidden, revealing only what needs to be seen. The original staircase adorns a light-coloured wooden surface that encloses the intelligent use of space under the stairs with a cleverly concealed storage area for the entrance section.

The space as a whole has been imagined and designed to find a homogeneity where aesthetics and utility coexist harmoniously.

Info maca-archi.com

PROJECT BON a house and two extensions
ARCHITECT (ma!ca)
LOCATION Saint-Clément-de-Rivière, France
YEAR 2018
PHOTO Aurélien Aumond